Bygglov är ett formellt tillstånd som krävs för nybyggnad, tillbyggnad eller för att på annat sätt ändra en byggnad eller anläggning. Bygglov söks hos kommunens byggnadsnämnd och behövs för de flesta olika typer av byggprojekt. Det är kommunen som granskar bygglovsansökan i förhållande till detaljplan, översiktsplan och gällande lagstiftning. Om kommunen sedan gör bedömningen att ansökan uppfyller dessa regler samt de tekniska och miljömässiga krav som ställs, kan ansökan beviljas.
Bygganmälan görs precis som vid bygglovsansökan till den aktuella kommunen som berörs av åtgärden. En bygganmälan krävs vanligtvis för mindre åtgärder som inte kräver bygglov men som ändå omfattas av bestämmelserna i PBL. En sådan mindre åtgärd kan exempelvis vara att ändra en bärande konstruktion i ditt hem.
En vanlig missuppfattning är att en åtgärd som inte kräver bygglov inte heller har andra krav. Detta stämmer alltså inte, oavsett om åtgärden kräver bygglov eller anmälan så ska de krav som gäller för åtgärden enligt tillämpliga bestämmelser uppfyllas. En enkel huvudregel är att bygglov krävs för större och mer omfattande åtgärder medan en bygganmälan krävs för mindre åtgärder. Är man osäker kan man alltid rådfråga den kommun som den planerade byggnationen gäller.